Pelastuskoiratoiminta

Pelastuskoiratoiminta

Pelastuskoirajaoksemme toiminta on tavoitteellista, jokaiselle ihmis- ja koirajäsenelle määritetään kullekin vuodelle tavoitteet joiden pohjalta koulutus- ja koeosallistumisia suunnitellaan.

Pelastuskoirien koulutus

Pelastuskoirajaoksella on viikottain kaksi harjoitteluvuoroa Impivaaran Hallit ry:n valaistulla kentällä: keskiviikkoisin ja lauantaisin. Kenttävuoroilla harjoitellaan tottelevaisuutta – sekä omatoimisesti, että välillä ohjatusti. Kenttätoimintaan kuuluu olennaisena osana myös pelastuskoiran ketteryysesteiden harjoittelu ja totuttaminen laukauksiin.

Maastossa harjoittelemme läpi vuoden henkilöetsintää, sekä lumettomaan aikaan jälkityöskentelyä. Talvikaudella harjoituksia järjestetään myös erilaisissa rakennuksissa ja muissa ympäristöissä, joissa keskitytään nenätyöskentelyyn ja ilmaisun kehittämiseen. Säännöllisiä viikkoryhmiä on toiminnassa tällä hetkellä 4, ja sen lisäksi hälytysryhmäläiset harjoittelevat 3-4 hengen pienryhmissä.

Pelastuskoiran kouluttaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Ryhmiemme vetäjät ovat sitoutuneet ryhmänsä koirien edistymiseen ja suunnittelevat jokaiselle koirakolle heidän tasonsa mukaiset harjoitukset. Harjoittelu vaatii aktiivisen ryhmätoiminnan lisäksi myös paljon omatoimista harjoittelua ja aikaa talkootoiminnalle. Jokaiselle jaoksemme toiminnassa mukana olevalle koirakolle osoitetaan sopiva maastoryhmä ja sen lisäksi koiran kanssa harjoitellaan säännöllisesti tottelevaisuutta. Ohjaaja osallistuu erilaisten harjoitusten ja kokeiden järjestelyihin. Ryhmäpaikan säilyttämiseksi on jokaisen jaoksen jäsenemme vuoden mittaan tehtävä tietty määrä talkootöitä yhteisen päämäärämme eteen.

Maastoryhmät ovat pääsääntöisesti henkilöhakuun tähtääviä ryhmiä, mutta myös jälkiharjoitteluryhmiä on tarjolla. Raunioilla vierailemme aika-ajoin, mutta vakituista raunioryhmää meillä ei ole.

Haluatko mukaan toimintaan?

Kiinnostaako pelastuskoiratoiminta? Haluaisitko aidosti auttaa eksyneiden ihmisten etsimisessä ja mahdollisesti pelastaa henkiä?

Järjestämme 1-2 kertaa vuodessa ”Meistäkö pelastuskoirakoksi” -kurssin, johon voivat osallistua kaikki pelastuskoiratoiminnasta kiinnostuneet. Kurssin avulla saat käsityksen millaisia valmiuksia ja osaamista pelastuskoiratoiminta vaatii niin koiralta kuin ohjaajaltakin ja mitä kaikkia taitoja pelastuskoiraohjaaja tulee matkan varrella oppimaan. Kurssin jälkeen potentiaalisilla koirakoilla on mahdollisuus hakea Peko-jaoksen jäsenyyttä ja päästä mukaan ryhmätoimintaan.

Päivitämme lisätietoja seuraavasta kurssista sekä sen ajankohdasta niiden varmistuttua Meistäkö pelastuskoirakoksi -sivulle.

Kurssien ulkopuolelta jaoksen jäseneksi voidaan pääsääntöisesti hyväksyä vain aiemmin aktiivisesti pelastuskoiratoimintaa harrastaneita. Jos olet vaihtamassa seuraa ja haluat tutustua toimintaamme, ota yhteyttä jaoksen vetäjään Leea Saarelaan (yhteystiedot).

Lue lisää: